Om Kinda Gurka

Läs mer om vår historia som går över 60 år tillbaka i tiden. 

Kinda Gurka idag

Allt började i slutet av 1950-talet i en före detta mejerifabrik. Produktionen är än idag förlagd till Kättilstad som ligger 7 km utanför Rimforsa i Östergötland.

Vi är stolta över att föra traditionen med saltgurka vidare. Vi värnar om den svenska livsmedelsproduktionen och våra lokala odlare. 

Våra produkter levereras till butikerna via grossistledet och marknadsförs via de stora matkedjorna. Vilket gör att vi är rikstäckande även om givetvis vår hemmamarknad fortfarande är stor.

Att vi har kunder som längtar efter vår färsksaltad gurka, är för oss det bästa tänkbara betyget.

Från lutfisk till saltgurka

Mejeriet lades ner 1956 av dåvarande ägare, två år senare köpte Sivert Lundgren den tomma anläggningen där han började luta lutfisk. 

Tillverkningen av lutfisken blev dessvärre utan framgång. Som en nödlösning plockade Sivert fram sin mors gamla recept på saltgurka. Det är samma recept som användes på femtiotalet som används av Kinda Gurka idag.

Våra gurkor

Det är två olika varianter av saltgurka som produceras hos Kinda Gurka. Det är den färsksaltade som har säsong mellan mars och oktober. Den vita färsksaltade gurkan är vår stolthet, helt unik i smak och utseende. Sedan är det också den vintersaltade gurkan som läggs i tunnor under augusti och september och fermenteras med mjölksyrebakterier, ingen ättika eller socker används.

Vätternrundan, världens största motionslopp på cykel, har i 50 år delat ut Kinda Gurka till deltagarna för att hjälpa kroppen hålla saltbalansen.